Ideologia:

Surt a fer esport i disfruta.
Grup d’amants de la combinació entre esport i natura, com són BTT/Ciclisme/Trail-running/Escalada
Pretén ser un blog per donar a conèixer experiències esportives per a què sigui útil per altres esportistes.


lunes, 1 de julio de 2013

Bikefosca, una ruta per descobrir!

Després de llegir l’explicació de la ruta a la revista Vèrtex nº 247, vam pensar que podria ser una gran travessa en BTT i una excusa perfecta per descobrir una de les valls més, injustament, oblidades del Pirineu.
Ens fiquem amb contacte amb el Lluís Cisneros, organitzador de la ruta, i li comentem que només tenim 3 dies per pedalar, i molt amablement, ens recomana fer la Bikefosca Essencial, 150 km i 5300 m de desnivell, tot un repte!




1a Etapa, Senterada – Central de Capdella 55km i 2100m+

Poble de Cèrvoles
El Josep Cortès i un servidor sortim de Lleida a les 7h del matí i en 1h i 30’ arribem a Senterada, preparem la motxilla i la bici i comencem a pedalar. La ruta s’inicia pujant per asfalt i tot seguit per pista durant 12km, quin escalfament! Anem veient diferents poblets semi-abandonats com el de Naes, Burguet i Cèrvoles. La pista s’endinsa al bosc de Camporan on ens creuem una familia de porcs senglars, més endavant veiem una muntanya que ens recorda a una aleta de tauró, l’Avedonga. Pel camí ens trobem un poblet amb les Maladetes de fons, tot un espectacle! Pujem per carretera durant 3km fins al coll de Pervers i tot seguit agafem una pista que ens porta als prats d’Hort, on fem el primer repòs envoltats de cavalls i vaques amb unes vistes genials. 
Prats d'Hort
Corriol del poble de Sentís
A continuació iniciem una baixada per pista fins al poble de Sentís, ens desviem per baixar per un corriol tècnic i tornar a l’asfalt fins a Esglésies, on parem a dinar. Amb la calor del migdia iniciem la pujada al coll d’Oli, 8 kms  de fortes pendents  que ens fan suar de valent i al final hem d’empènyer la bici. La baixada es molt pedregosa i poc ciclable fins al poble de Guiró. Agafem la carretera i gaudim de la baixada fins a Astell, on valorem l’opció de fer un corriol tècnic o continuar per asfalt fins a la central de Cabdella, el cansament i la baixada del coll de l’Oli fa que decidim per l’opció més fàcil. 
Un cop al fons de Vall Fosca remontem per la carretera passant per Espui fins a la Central de Cabdella més concretament a l’alberg Tacita. La Sandra i l’Òscar ja ens esperen, dutxa, sopar i a dormir! El tracte personal, l’alberg i  el menjar és excel·lent.


2a Etapa, Central Cabdella – Triador – Estany Gento – Vall Filià – Pobellà 62km 2300m+
Comencem el dia amb un gran esmorzar i sent conscients de que serà un dia dur, però aquest cop podrem realitzar casi el 90% de la ruta sense portar la motxilla ja que la podrem deixar a l’alberg. 
Pujant al Triador
Aquesta etapa comença pujant al port del Triador, 12km i 1000m de desnivell per una pista que ràpidament guanya alçada i ens fa gaudir d’unes vistes precioses de la Vall Fosca.                                                                            
El Carrilet
Un cop a d’alt ens dirigim cap al  Nord en direcció a l'estany Gento pel famós Carrilet, 5km horitzontals que van per damunt de l’antiga via, els primers 2 km són una mica incòmodes  i ens fan posar sovint el peu al terra, però a poc a poc va millorant fins arribar a l’Estany Gento. Foto de rigor i  retrocedim una mica i baixem cap al estany d Sallente, l’inici és molt “disfrutón” però els últims metres poc ciclables.

Estany Gento
Un cop a l’estany de Sallente agafem la carretera que ens porta  ràpidament un altre cop a l’alberg Tacita, on dinem a l’ombra dels pins i fem un petit descans.

Per la tarda s’afegeix el Lluís i ascendim a l’estany de Filià per la vall del mateix nom, 10km i 900m. La pista s’inicia amb fortes pendents entremig del bosc, fins arribar a les parts més altes amb  prats i zones herboses. Allà ens trobem a mig fer el que tenia que ser les pistes d’esquí, un trist testimoni de la bombolla immobiliària. 
 
Pujant per la Vall de Filià
                                                
Estany Filià 2100 metres
A l’estany de Filià fem un repòs i mengem uns fruits secs mentre saborejem  les vistes, tot seguit baixem per zones herboses gaudint de “freeride” fins retrobar la pista. Ens dirigim a l’Est fins al Coll del Rei, i a continuació iniciem una baixada de 10km per pista fins a Espui, remuntem fins a la central de Cabdella per agafar la motxil·la. Ens despedim de l'àrberg i baixem tota la Vall fins trobar el trencall a l’esquerra que ens porta a Pobellà amb 4 km de pujada, on finalitza l’etapa a la casa rural “Casa Agulló”. Allí ens espera el Joan Cano i el Guillem Iglesias per fer la 3a etapa junts. Un altre cop agrair el tracte personal i la quantitat i qualitat de la gastronomia de la Vall.



3a etapa Pobellà – Ermita de Sant Quiri – Senterada 32km 900m+
Un altre impressionant esmorzar amb productes de la terra ens dóna el bon dia i ens ajuda a enfilar per la pista fins a l’ermita de Sant Quiri, 7km de pujada sense descans ens porta a un dels millors miradors de tota la ruta.
Ermita de Sant Quiri
Continuem per la carena pujant i baixant per zones herboses plenes de flors fins trobar un pal indicador, girem a l’Est direcció Selluí, per un corriol molt divertit i prats fins trobar la pista que ens porta fins al poble. Una baixada ràpida i plena de corbes, el Josep Cortès pateix una caiguda i es fa mal al colze i té que abandonar la ruta.
Prats
Corriol de Senterada
Nosaltres tres continuem, ara pujant,  fins al llac de Montcortès, un racó idílic. A continuació iniciem una baixada per dins del bosc, primer per pista i després per corriols molt divertits i algún tram tècnic. La trialera finalitza al mateix poble de Senterada i en pocs metres tornem al punt d'inici on fa 3 dies haviem començat la travessa.



Components
Josep Cortès ( 3 etapes)
Josep Mª Cano ( 3 etapes)
Guillem Iglesias (última etapa)
Joan Cano (última etapa)




Enllaç d'interès:
http://bikefosca.com/


Josep Mª Cano (26 - 27 - 28 Juliol 2013)

No hay comentarios:

Publicar un comentario